sâmbătă, 22 august 2009

Dinu Patriciu - "Modelul Georgian"

Am gasit articolul acesta citind Adevarul de vineri, 21 august 2009. Am decis sa il postez aici, ca sa vedem cat de mult are de pierdut Romania noastra din cauza conducerii actuale, care in loc sa ia exemplu statele unde masurile economice si politice au dat roade pe timp de criza economica, continua cu politica distructiva, care ne aduce tara din ce in ce mai mult in prag de faliment (atat economic si moral).

"L-as fi numit miracolul georgian daca nu aveam ocazia "sa-l pipai si sa urlu:este", vorba lui Arghezi.O realitate careia ii intelegi resorturile, motivatiile si logica poate fi exemplara. Poate fi multiplicata. Depinde doar de oameni, energie si pasiune.

In 2004, ca multe dintre suratele ei din CSI, Georgia era corupta, cu un sector public supradimensionat, deci cu oameni saraci. Astazi este o societate deschisa, multietnica, in plina crestere, a rezistat unei agresiuni militare, a continuat sa isi creasca PIB-ul, triplat in ultimii patru ani. In plina criza globala, investitiile straine directe au depasit 8% din PIB. E ca si cum in Romania s-ar fi investit de catre altii peste 10 miliarde in acest an. Explicatia este simpla.
Intr-o buna zi, Guvernul a concediat toti politistii si vamesii. A angajat in loc oameni intre 18 si 25 de ani pe care in cateva luni i-a specializat cu sprijin extern. II plateste bine, si nici macar cei de la circulatie nu iau spaga. Parlamentul a votat sa privatizeze tot, de la industrie si pana la invatamant, sanatate si asigurari sociale. Prin lege, bugetul nu poate depasi 25% din PIB. Exista doar 6 (!!!) taxe, in rest nimic. In Romania sunt sute de obligatii fiscale si parafiscale. In consecinta, tara are doar 60.000 de bugetari, unul la 75 locuitori. In Romania, unul din 13 locuitori este platit prin buget de noi ceilalti. Impozitul pe venit(inclusiv contributia sociala) este de 20%, iar taxarea profitului de 15% este chiar unica, nefiind insotita de alte meschinarii fiscale, menite sa hraneasca birocratia inutila. La noi stai la cozi sa platesti darile, la ei o autorizatie de constructie se ia in patru ore, iar o firma se inscrie in doua.

Presedintele tarii, energic si agitat, pare batran, la cei peste 40 de ani ai lui, fata de primul-ministru, care are 34 ani, sau guvernatorul Bancii Nationale, mandru ca a implinit 30. Subalternii lor directi, ministri, secretari de stat, sunt tot pe acolo. Vorbesc toti cel putin o limba straina, majoritatea sunt educati in cele mai bune scoli ale lumii.

Au fost afectati de criza, dar economia lor a scazut in primul semestru cu 1,5%, si nu cu 8,8% ca a noastra. Tinerii aceia au inteles ca tara are nevoie de un pachet de stimulare economica. El reprezinta 12% din PIB, in lucrari de infrastructura, descrestere de taxe, lucrari din finantari externe. Totodata, o dovada ca liberalii nu sunt salbatici, au indreptat beneficiile sociale catre cei vulnerabili, ceea ce ii costa in plus aproape un miliard de dolari(adica aproximativ 5 miliarde pentru saracii Romaniei).

Rusii organizeaza alaturi, la Soci, olipmpiada de iarna din 2012. Pe plaja de la Batumi se aliniaza santiere ale unor hoteluri care se vort chema Sheraton, Hilton, Marriott, Hyatt... E foarte important ca orasul sa fie mult mai tare decat ce fac fostii stapani! Una e sa-i astepti pe americani 50 de ani si apoi sa-i privesti ca pe licurici, si alta-i sa stii sa te folosesti de forta si interesele lor. O tara nu poate fi carata in spate. Te ajuti singur!

In privinta usurintei de a face afaceri, de pe locul; 112 in lume in 2005, Georgia a ajuns pe locul 15 astazi. Romania se afla pe locul 45 (sursa Banca Mondiala 2008). In privinta libertatii economice, a sarit de pe locul 99, in 2005, pe locul 32. Romania se afla pe locul 68 (sursa The Heritage Foundation). Asa se dezvolta brandul de tara. Faceti dumneavoastra comparatia.

Politic, exista o opozitie ce are ca baza sociala pe cei dati afara din locurile caldute, platite de stat. Uneori, acesta isi consuma timpul in demonstratii de strada nebagate in seama de imensa majoritate care are treaba. Vor spune unii ca fac apologia unui despot. Uneori suntem victimele nestiutoare ale propagandei postsovietice. Am auzit de la politicieni, bancheri si oameni de afaceri ca presedintele e cam nebun. I-am spus-o. Am adaugat ca acum stiu sa le raspund. Sunt niste nebuni frumosi. Si el, si trupa aceea de tineri visatori pragmatici.

Dincolo de cifre, oamenii acestia construiesc. Cred in libertate, oportunitate si in demnitate. Cred ca in fata tancurilor nu pot pune o armata, ci un exemplu. Ei rezista, intre timp Romania moare, din neputinta politica, sub senilele birocratiei corupte."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu