duminică, 13 septembrie 2009

Din seria "OK"... Ferma Animalelor



"Ferma Animalelor", de George Orwell. Are doar cateva zeci de pagini, dar reuseste sa puna lumea intr-o perspectiva foarte foarte interesanta. Daca nu vreti cartea, exista filmul animat din 1954... dar pentru efectul maxim al mesajului ce se doreste a fi transmis, alegeti cartea. De fapt, alegeti orice carte scrisa de George Orwell.

Personal, parca am citit o carte de istorie, nu un roman.

Ideologia din spatele revolutiilor comuniste este puternic satirizata. Se porneste de la ideea egalitatii, scaparea de sub dominatia unui singur individ (generalizarea acestui concept fiind "Omul"), impartirea fructelor muncii doar intre membrii comunitatii productive... teorie frumoasa, dar care duce inevitabil (asa cum a demonstrat tot secolul 20) la dezastru.

Porcii lui Orwell simbolizeaza liderii revolutiei.. noua viziune asupra lumii... conduse de catre acestia, si de impulsul momentului, animalele reusesc sa se ridice de sub dominatia omului. Ca un adevarat dictator, Napoleon reuseste sa impuna forta (prin armata sa de caini crescuti de mici in spiritul revolutionar) si ideologiile sale (prin Squealer).. acesta din urma este un fel de Joseph Goebbels (ministrul propagandei in perioada nazista).

Cele sapte legi initiale sunt modificate rand pe rand pentru a sprijini noua ordine.
1) Oricine merge pe doua picioare este inamic
2) Oricine merge in 4 labe sau are aripi este prieten
3) Nici un animal nu va purta haine
4) Nici un animal nu va dormi in pat
5) Nici un animal nu va consuma alcool
6) Nici un animal nu va omora alt animal
7) Toate animalele sunt egale

In final, deviza conducatorilor si, singurul crez general devine: "Toate animalele sunt egale, insa unele mai egale decat altele".

Ca in orice regim, exista majoritatea, adica cei asupriti. Acestia au rol in a munci. Atat. Munca in folosul celor ce conduc, celor ce vegheaza, celor ce au drept de viata si de moarte asupra celorlalti.

Asemanari cu viata reala, cu regimurile totalitare exista peste tot. Scena in care toti opozantii ideologiei si masurilor lui Napoleon sunt omorati, scenele in care de vina pentru tot este Snowball, prabusirea morii de vant si distrugerea acesteia de catre armata invadatoare, paradele obligatorii la care animalele sunt fortate sa participe, toate acestea ne aduc in memorie scene triste vazute la televizor sau auzite la radio sau citite de prin cartile de istorie, scene ce infatiseaza cele mai infricosatoare latiru ale omenirii.

Daca doriti sa cititi cateva lucruri interesante, dati un click pe , sau, mai simplu, google it :)

Daca v-am trezit interesul, va urez spor la citit/vizionat (dupa caz).

Numai bine

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu